· 

Laat het hoge noorden niet zakken!

Een man op een bakfiets gaat voor in de stoet. In de bak staat een bel die luid hard, achter hem aan honderden mensen met een fakkel. Mensen uit heel Nederland zijn naar Groningen gegaan om mee te lopen in de optocht. De optocht die niet nodig hoeft te zijn wanneer de grote instanties hun beloftes maar nakomen. Ik volg de optocht via RTV Noord, een regionale zender. Een verslagever vraagt; waarom loopt u mee en hebt u ook schade? De meeste mensen hebben schade, anderen lopen mee uit solidariteit. Ik loop mee omdat dit moet stoppen, zegt een meneer uit Zeeland.

Waar is de overheid nu? Jarenlang gas onder onze bodem weg halen. En nu, nu hebben wij schade, psychische klachten en slapeloze nachten. We zitten er helemaal doorheen!

Aan de andere kant staan tractoren die massaal uit Loppersum naar Groningen zijn gereden, zwaailampen en veel getoeter. Mensen aan de andere kant zwaaien en steken een duim omhoog. Kijk zei iemand; dat is mooi, solidariteit, zo hoort het. Even later een man met de Groningse vlag waar een knoop in zit. Hij roept; kijk zo voel ik me ook. Opgeknoopt door de NAM en onze eigen regering. Hij legt uit wat het betekent. Als een schip vroeger op zee in nood was deden ze een knoop in de vlag, en wij hier in Groningen zijn nu in nood.

Even later een bord met de tekst, Op Rutte met die gaswinning. Of te wel: Rot Op!

Een vrouw zegt dat haar vrienden in het gebied wonen en dat ze in de zomer in een tent in de tuin slapen, omdat ze bang zijn.

Ook de FC loopt mee. Iemand van de staf zegt; de supporters staan altijd achter ons en nu staan wij achter de supporters.

Als de Martinitoren gaat scheuren gaat heel Nederland treuren, staat er op een spandoek te lezen.

Gas naar nul, genoeg is genoeg!

Gas uit, NAM weg! Wordt geroepen.

Een mevrouw doet haar verhaal. Ik kom uit het gebied waar de bevingen zijn. Ons huis moest al afgebroken zijn, maar omdat er eerst nog wisselwoningen moeten worden gebouwd kunnen we nergens heen. Mijn kinderen slapen bij opa en oma, omdat ik het niet aandurf om ze in huis te laten slapen. Stel dat er wat gebeurt. Ook overdag als de kinderen op school zijn heb ik angst. Ik slaap niet, zit erdoor!!

 Vreselijk om te horen, de NAM zorgt zelfs voor ontwrichte gezinnen!

Op het podium staan muzikanten. Ze zingen Groningse liedjes en ook protestliederen. De mensen zingen mee.

Een andere vrouw doet ook haar verhaal. Na vijf jaar strijden moet ons huis ook afgebroken worden, in 2016 is het zo erg geworden dat we nu in een stacaravan wonen. Ze probeert nog uit haar woorden te komen, maar het lukt niet. Ze wordt getroost door omstanders. Ze wijst naar haar dochter die foto’s laat zien, op haar telefoon, van een huis vol met scheuren en ook een schuur waar een muur van is ingestort. Heftig!!

Ook zijn er mensen die wel in een huurwoning zijn ondergebracht. Maar doordat de NAM en de overheid niet willen betalen, duurt het nu al zo lang dat mijn huurcontract binnenkort afloopt en dan moet ik uit de woning. Ik kan niet een hypotheek en een huur betalen. Ik slaap zes uur per nacht en ben prikkelbaar. Waar blijft de overheid? Hij verontschuldigt zich naar de verslaggever, omdat hij zich liet gaan. Sorry dat ik zo agressief deed! De verslaggever zegt; ik snap het en geeft hem een hand.

Op het podium gaat het door; Plasticbekers zijn hier hot, want al het glas is kapot! De koeien geven hier al jaren milkshakes! en De Martinitoren staat schever dan die van Pisa!

Verschrikkelijk wat er in het hoge Noorden gebeurt. Een machtige NAM en een overheid die maar niets doet.

Ik ben zeer ontroerd door de verhalen, ondanks dat ik dit wel wist. Ik rij namelijk regelmatig door het Noorden op de motor. Door mooie authentieke dorpen met prachtige authentieke panden en mooie vergezichten. Als je erdoor rijdt zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam, maar achter deze mensen zit heel veel verdriet en machteloosheid.

Ik las laatst een artikel dat er ook ketels zijn waar je geen gas voor hoeft te gebruiken, volledig elektrisch. Waarom word dit niet gestimuleerd door de overheid?

Ik vind dat de overheid hier wat moet gaan doen!!

©Eric Klaassens 2018

Reactie schrijven

Commentaren: 0