· 

Laat de Waddenzee met rust!

De Waddenzee is een bijzonder  natuurgebied waar veel vogels en andere diersoorten zich ophouden. Zoals schelpdieren, wormen, wad slaken en slijkgarnalen zijn talrijk aanwezig in deze ondiepe delen van het wad. Hierdoor zijn er ook talrijke vogelsoorten die hier verblijven en te bewonderen zijn.

Als je wel eens een rondvaart op het wad heb gedaan kom je ook zandbanken tegen  waar de zeehonden heerlijk liggen te rusten en te genieten van de zon. De zeehonden  gebruiken de banken om uit te rusten en om de jongen te laten zogen. Als hun rustplaatsen onder water staat  gebruikt de zeehond het wad, maar ook de Noordzee, om hun maaltje bij elkaar te jagen net als de bruinvis die ook profiteert  van het visrijkdom die het waddengebied biedt. Ook is het wad voor veel vissen uit de Noordzee een kraamkamer.

Het Noorpolderzijl ligt in het uiterste puntje van Nederland tegen het wad aan en behoort tot de provincie Groningen. Als je hier op de dijk staat zie je de getijden haven van Noordpolderzijl  voor je, wat de oudste getijdehaven van Nederland of misschien wel van Europa is. Ook heb je een prachtig uitzicht over het wad en zie je in de verte het Waddeneiland Schiermonnikoog, maar ook de eilanden Rottumeroog en Rottemerplaat. Tevens is het Duitse eiland Borkum te zien vanaf dit punt. Hier heb je echt een uniek uitzicht over het wad.

Waarom vertel ik jullie dit allemaal, want ja dat weten we toch allemaal wel. Nou hier om. Er is op dit moment een proefboring aan de gang op 20 km ten noorden van Schiermonnikoog om weer gas uit de aardbodem te halen. De proefboring die nu plaats vindt wordt recht onder het wad gedaan. Hoe gaat het wad er straks op reageren als de bodem gaat zakken?

Maar de Waddeneilanden krijgen er ook vast last van. De zeespiegel stijgt en door de gaswinning daalt de bodem. Hebben de bewoners op Schiermonnikoog straks natte voeten. Tevens is niet uit te sluiten dat daar straks ook aardbevingen voelbaar zijn met alle grootte gevolgen van dien.

Let wel; dit gasveld bevindt zich onder  een bijzonder ecologisch gebied en men weet niet precies hoeveel gas er zit. De Waddenzee is al meer dan 20 jaar een beschermd natuurgebied en is in 2009 aangemerkt als UNESCO werelderfgoed.

Er is door een eerder bedrijf genaamd ENGIE een onderzoek geweest om te boren op het wad, deze lag wel dichter bij de kust. Dit bedrijf heeft de vergunningen teruggegeven aan de overheid. Ook liet dit bedrijf doorschemeren dat boren op deze plek bij het waddengebied meer gaat kosten dan dat het kan opleveren!

Ik begrijp niet dat de overheid nu een vergunning heeft afgegeven voor boren onder dit prachtige natuurgebied wat samen met het Duitse wad zo’n 400 km lang is. In het Duitse deel mag niet geboord worden.

De beroepsvissers moeten zich aan allerlei regels houden voor het vangen van vis, dat is te begrijpen want anders zou onze Noordzee leeg gevist worden. Maar wat ik niet begrijp is dat deze zelfde overheid het boren onder een bijzonder natuurgebied, waar mens en dier samen leven en ook nog eens een kraamkamer is voor veel vissen uit de Noordzee, toe staat. Door deze boringen wordt er nu een uniek stukje ecologisch natuurgebied aangetast. Wat vergeleken wordt met de Grand Canyon’s in de USA,  de Great Barrier Reef in Australië en het Amazonegebied in Brazilië.

Het wad; blijf er nu vanaf laat de natuur zijn werk doen en stop nu met het winnen van gas!

Als men deze investering nu eens gebruikt voor het zoeken naar alternatieven voor ons energieverbruik, dan komen we toch veel dichter bij de natuur te staan?

Dit is een vervolg van mijn blog: Laat het hoge Noorden niet zakken.

 

©Eric Klaassens 2018

Reactie schrijven

Commentaren: 0