· 

Toertocht naar Urk

Een mooie dag motor gereden. Nu maak ik meestal een route thuis op mijn pc en dan kijk ik en mijn motorvrienden of de route die ik gemaakt heb ook klopt in de praktijk. Als ik de route gereden heb moet ik hem soms nog weer aanpassen, omdat sommige wegen afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. We rijden ook wel eens spontaan een route. Het was rond een uur of negen in de morgen toen mijn telefoon af ging, een WhatsApp van mijn motorvriend. Hé goedemorgen, heb je zin om met de motor naar Urk te gaan? Haha altijd antwoordde ik. Ben ik er over een halfuurtje. Ik pakte snel wat spullen, haalde de motor uit de schuur, de tank nog vol dus dat scheelt weer tijd. Motorkleding aan en toen ik de motor startte was mijn maatje er ook. Hij maakte een gebaar van, rij jij maar voor. Was overbodig want ik rij bijna altijd voorop.

Onze eerste stop was in Genemuiden. Ik vroeg hem waar hij langs wil, over met de pont of gaan we via Kampen. Waarop hij zei; waarom denk je dat ik niet voorop rij? Maakt niet uit jij vindt die kleine leuke weggetjes. Nou dan gaan we via Kampen, zei ik. 

Vanaf Kampen zijn we langs het Ketelmeer gereden naar de Ketelhaven. Op de Ketelmeerweg ,die langs de A6 ligt, zijn we nog even gestopt om een paar foto's te maken. Nu is het Ketelmeer zo breed en toch moeten ze dicht langs mekaar varen. Dan lijkt het soms dat ze tegen elkaar aan varen. Net toen we weer verder wilden gaan ging de Ketelbrug open. Nou vooruit dan nog maar een fotootje. Vind het wel grappig als je naar de foto hier rechtsonder kijkt, na dit bord mag je toch niet stoppen?


Na een half uurtje rijden kwamen we in Urk aan. Net voor de haven zit een goed visrestaurant, waar we al vaker gezeten hebben. Het eerste tafeltje was vrij en daar namen we plaats. Zo hadden we onze motoren mooi in het zicht. Mijn maatje zei; zal ik even bestellen? Even later kwam hij terug met een heerlijke kabbelingen met ravigotesaus.  


Nadat we onze kibbelingen hebben gegeten bij Visspecialisten Baarsen en het sanitair te hebben bezocht, hebben we nog even een rondje in de haven gereden. En zijn we door de smalle straten naar het vissersmonument gereden, met het leuke kerkje. Hier heb je ook een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Als ik in Urk ben ga ik hier altijd even langs, is een gewoonte geworden. 


Even later reden we Urk uit en gingen we over de N712 naar Lemmer. We kwamen door de dorpen Espel, Creil en Rutten. In Lemmer moest ik even zoeken naar een klein weggetje, waar ik eerder met een andere route ben langs gekomen, die je overal binnendoor brengt. Want ik bedacht onderweg naar Lemmer om via Bantega en Scherpenzeel naar Oldetrijne te gaan. In Oldetrijne zijn we ook even weer gestopt bij het paviljoen Driewegsluis. Hier kun je heerlijk op een terras zitten met een prachtig uitzicht.

Met zo'n uitzicht moet je er natuurlijk ook even iets bij drinken, dus bestelden we een koffie. En omdat we nog geen fruit hadden gehad bestelden we er een appelgebak bij. Ach en de slagroom kun je natuurlijk ook niet laten staan, da's toch sonde? We genoten van het uitzicht en de versnaperingen.

Hier hebben we best lang gezeten en uiteindelijk toch maar besloten om weer verder te gaan, op huis aan. We namen eerst nog een paar kleine weggetjes waarbij we Oldemarkt en Paasloo nog hebben aangedaan. Bij Steenwijk zijn we de A32 opgegaan. Na een uurtje op de autosnelweg te hebben gereden waren we weer thuis. We hadden er weer een mooie tocht op zitten, waar we allebei van hebben  genoten.

Deze route is ongeveer 237 km.

Deze route wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Visrestaurant Baarsen in Urk

Paviljoen Driewegsluis

Ben je benieuwd geworden naar deze route en wil je deze ook rijden download dan hier de route

©Eric Klaassens 2018


Commentaren: 2
  • #2

    Cas (zondag, 12 januari 2020 08:14)

    Heb hem gedownload en in mijn navigatie gezet ga met de auto de route rijden.

  • #1

    Anoek (zaterdag, 11 januari 2020 09:02)

    Wat een mooie blog is dit en ook dat de route te downloaden is om de route ook zelf te gaan ervaren. Ga ik zeker doen.