· 

Frisian Flag 2018

Op woensdag 18 April 2018 had ik afgesproken met twee motormaatjes om een toertocht te gaan rijden naar Leeuwarden. Omdat één motormaatje wat verder weg woont, hadden we afgesproken op een carpoolplaats aan de Frieslandroute (N381). De andere motormaat woont bij me in de straat en we reden samen naar de carpoolplaats waar we om 9.00uur aankwamen. Ik had besloten om naar Frisian Flag te gaan.

Frisian Flag is een jaarlijks terugkerende grote militaire luchtmachtoefening voor jachtvliegtuigen waar diverse landen bij betrokken zijn. Het betreft de grootste luchtmachtoefening van Europa. Vanuit diverse landen komen er jachtvliegtuigen naar Leeuwarden om samen in coalitieverband te oefenen voor luchtverdedigingstaken en het aanvallen van gronddoelen. Leeuwarden wordt hiervoor gekozen, omdat ze een unieke vliegbasis zijn. Met een ontzettend goede ligging ten opzichte van het oefengebied waardoor ze diverse mogelijkheden hebben om te oefenen. Zodat, mocht het ooit nodig zijn, het duidelijk is wie welke rol heeft, wie wat kan en hoe de vliegtuigen kunnen worden ingezet.

Omdat mijn motormaatjes dat nog nooit gezien hadden zijn we rechtstreeks naar Leeuwarden gereden. Na ongeveer een uurtje of anderhalf, dat weet ik niet meer precies, arriveerden we in Leeuwarden. Mijn navigatiesysteem gaf keurig de route aan naar de vliegbasis. Ik sloeg een weg te vroeg af en kwam er te laat achter. Gelukkig kon ik draaien op de kruising, mijn maatjes volgden gehoorzaam. Ik keek naar de laatste en lachend schudde hij zijn hoofd. De volgende afslag was wel goed en we reden langs de vliegbasis. Doordat ik er al eerder was geweest draaide ik gelijk de parallelweg op. Een paar kilometer verder stopte ik. Af en toe stopte er een auto, druk was het dus nog niet. Mijn maatjes vragen zich af of wij de enige idioten zijn die hier staan te kijken. Terwijl ik ze al eerder verteld had dat het altijd druk bezocht wordt. We zijn een uur te vroeg, dus mijn maatjes willen eerst nog wel even een bakje koffie doen. Totdat er een laagvliegende straaljager, waar wij met de rug naar toe stonden, vlak over ons heen vliegt. Van schrik ging één van mijn maten door de hurken. Nou laat die koffie maar even zitten, zei hij, we kunnen hier beter even blijven staan. Intussen waren er veel mensen komen kijken, vooral vliegtuigspotters, vanuit diverse landen. De ene na de andere straaljager kwam binnen om te landen. Eerst vlogen ze in formatie van vier hoog over om even later netjes één voor één te landen. Mijn maatjes vonden het geweldig! En ook al heb ik het al verscheiden jaren gezien, ook ik blijf het geweldig vinden! Wat een beleving, een echte aanrader om eens te bezoeken (ten minste als je van dit soort dingen houdt)!

Heb een filmpje gemaakt. De kwaliteit is niet echt goed, maar het geluid is redelijk.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar deze route. Download de route door op de foto te klikken.


©Eric Klaassens 2018

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0