· 

Rondje Drenthe

Dit is een route van ongeveer 104 km en als je geen tussenstops maakt, ben je met 2 uurtjes en 22 min. weer terug. Maar de praktijk is toch wel anders, want je wilt toch ook wel wat zien onderweg maar ook een hapje en een drankje gaan er wel in. Heb deze route wel een paar keer gereden voordat hij helemaal klaar was. De eerste keer dat ik de route heb gereden was ik weer samen met een motormaatje. Nadat we de tank vol hebben getankt reden bij ons van het dorp af en kwamen door Erm naar Sleen. Beide dorpen hebben nog mooie authentieke boerderijen waar de meeste van verbouwd zijn en nu een functie hebben als een Bed en Breakfast. In Sleen zijn er ook een paar boerderijen omgebouwd als café/restaurant. We nemen een mooie landweg en komen in klein dorpje Benneveld en even later in Zweeloo wat als dorp vergelijkbaar is aan Sleen. Vanaf Zweeloo rijden we onder de N381 ook wel de Friesland route wordt genoemd. Via een hele mooie lange bocht waar bijna elke motorrijder het gas even open gaat om heerlijk door de bocht te gaan, en dan gaat het gas er weer af en rijden we Wezup binnen. In Wezup moeten we even een rare draai naar links maken en gaan we over een slingerweg naar het museumdorp Orvelte.

Orvelte is een leuk museumdorp hier vind je nog een stukje oud Drenthe. We rijden aan de rand van het museumdorp langs, hier kun je nog steeds oude sporen van vroeger herkennen. We rijden naar het Oranjekanaal dat is aangelegd in 1853 en 1861 met een lengte van 48 km om de veengebieden te ontsluiten. In 1923 werd het Oranjekanaal gebruikt voor een project als werkverschaffing en werd het verbreed en uitgediept. Het kanaal is nooit rendabel geweest en ook nu kunnen er geen boten meer varen.

We steken het Oranjekanaal over en rijden zo langs hat kanaal waar ik geniet van de omgeving en niet oplet en zo het kleine weggetje te laat op merk en voorbij rij. Nu is draaien met een motor handig dus keren we om en pakken het weggetje die we afrijden tot we op een T-splitsing komen en rechts af moeten volgens de route die ik gemaakt heb op de pc. We gaan dus ook keurig rechts en haverwege de weg begin ik al te twijfelen of dit goed gaat komen. Mijn twijfel was niet onterecht want de weg gaat over in een grote blubberweg. Ik stop mijn motormaat komt met een brede lach naast me staan. Er ligt een fietspad naast de blubberweg en we besluiten maar over het fietspad te gaan. Zo reden we over het fietspad waar we gelukkig geen fietsers zijn tegen gekomen maar goed ook want het fietspad werd steeds smaller. Maar wat een mooie omgeving en plots komen we voor een prachtig houten brug waar we overheen reden, het kon precies zolang we maar geen verkeerde beweging maakten vielen we niet een anderhalf a twee meter naar beneden, er zat namelijk geen leuningen naast de brug maar het ging goed en later kwamen we weer op het asfalt terecht wat voor ons bedoelt is.

Via Schoonloo en Grolloo komen we aan in Amen waar in een oude boerderij café "De Amer" is gevestigd. Hier maken wij onze tussenstop. We zetten de motor op de parkeer plaats tegenover de oude boerderij. En gingen op het terras zitten voor de boerderij waar er al snel een bedienster bij ons kwam om de bestelling op te nemen. Wat kan ik voor de heren betekenen zei ze vriendelijk, we waren er al snel uit en besteleden een koffie en een uitsmijter. We waren druk aan het praten over de route, een mooie route door mooie natuurgebieden vooral dat laatste stuk met die smalle weg en een mooie houten bruggetje, zeiden we lachend tegen elkaar. Tijdens ons gesprek was de serveerster weer bij ons aan het tafeltje gekomen met de mededeling dat ze helaas geen eieren meer hadden ze was snel nog even bij de buren geweest maar die hadden ook geen eieren meer. We keken elkaar aan en waren nogal in een baldadige stemming. Wat is dat nou hier geen ei meer te vinden? In een dorp vol met boerderijen en kippen? We lachten en gelukkig lachte de serveerster ook, sorry willen jullie wat anders we hebben ook heerlijke gehaktballen. We deden net of we weer wilden weggaan, toen we zeiden ja hoor natuurlijk we zitten je maar wat te dollen, ze moest lachen en we kregen de gehaktbal ook nog met korting.

Ik vind dit een geweldige tussenstop. In de oude boerderij met de Smyrna tafelkleedjes (zoals ze vroeger ook bij oma op de tafel lagen) waan je, je even terug in de tijd. In de zomer kun je in de voortuin van de boerderij gezellig gaan zitten met een groep, en met een beetje geluk is er ook nog live muziek in het achterste gedeelte van de boerderij.

Na een half uurtje gaan we weer verder met onze trip richting Hooghalen. Voordat we Hooghalen bereiken komen we langs herinneringscentrum Kamp Westerbork, een plek om een moment bij stil te staan. Net voor Hooghalen draaien we de Oude Provincialeweg op. Na een enkele kilometers rijden, slaan we af naar de Zwiggelterweg die overgaat op de Halerweg. We steken het Oranjekanaal over en gaan door Zwiggelte naar Westerbork. Op de T-splitsing gaan we linksaf en rijden zo door het centrum van Westerbork.

Nadat we het centrum van Westerbork achter ons hebben gelaten en weer onder de Frieslandroute zijn door gereden rijden we nu het Scharreveld in wat ook weer een mooi stukje Drenthe is. Hier zie je veel vennen. Al genietend van het uitzicht over het Scharreveld (waar de koeien en schapen ongestoord lopen te grazen achter de omheining) rijden we over een smalle, bochtige weg naar Holthe. In Holthe gaan we twee keer kort achter elkaar linksaf om wederom door het Scharreveld te rijden. We rijden het natuurgebied uit en gaan dan links om vervolgens op de rotonde de eerste afslag te nemen, hier bevind zich een parkeerplaats (carpooplaats Westerbork).


Op naar de dorpen Garminge en Balinge.

Nadat we even hebben gepauzeerd gaan we verder en rijden over een leuk slingerweggetje richting Garminge en Balinge waar best nog wel verassende bochten inzitten. Na Balinge rijden we een stukje over de Mantingerdijk, deze gaat over in de Mepperstraat. Rijdend op de Mepperstraat zie ik ineens een weggetje genaamd 't Hooge Loo. Dit weggetje gaat het bos in en we besluiten deze maar in te gaan. Bij warm weer is het hier heerlijk aangenaam rijden, even lekker afkoelen in de bossen van Gees. Na wat mooi bochtwerk komen we bij een bruggetje over het Loodiep. Aan het begin en het einde van de brug liggen wildroosters, deze kunnen verradelijk glad zijn. We rijden nu over de Tilweg ook weer een mooi kronkelweggetje door dit prachtige natuurgebied. Kijkend naar rechts zie ik mooie runderen in de vrije natuur lopen. Nou ja vrij, wel achter een afrastering. Maar het plaatje is geweldig, net een schilderij uit de 17e eeuw. Dit is ook weer een prachtige plek om even stil te staan en van de omgeving te genieten.

We rijden nu het bosgebied van Gees uit en rijden door het dorp heen. We gaan over een hobbelige klinkerweg met mooie vergezichten naar Oosterheselen. Na een aantal kilometer te hebben gehobbeld over de klinkerweg nemen we op de rotonde de tweede afslag en rijden we het dorp Oosterhesselen in. Hier staat aan de linkerkant een kerk uit de 15e eeuw met een losse klokkentoren. Oorspronkelijk waren deze aan elkaar verbonden. Via de Klenkerweg, de Oude Tolhuisweg en de Hooiweg rijden we naar de Verlengde Hoogeveense Vaart. Aan het einde van de weg gaan we links en rijden we langs de Hoogeveense vaart waar veel pleziervaart gespot kan worden. Op de hoek van de Hoogeveense vaart en de Jongbloedvaart bevind zich Alpacaboerderij Breegroen. Erg leuk om even te stoppen en te genieten van deze superleuke dieren, die erg bijzondere geluiden kunnen produceren. We rijden verder langs de Hoogeveense vaart en via Holsloot komen we weer in Nieuw Amsterdam.

Tussenstop in Amen bij Cultureel café De Amer

Wil je zelf de route ervaren klik dan op de foto hiernaast om deze te downloaden.

Deze route wordt mede mogelijk gemaakt door café De Amer

©Eric Klaassens 2019

Commentaren: 4
 • #4

  Jan Hebers (zaterdag, 17 oktober 2020 16:24)

  Vandaag "17-10-2020" rondje Drenthe gereden, veel vergezichten, geweldige landschappen. Ondanks de vele kleine weggetjes kan men hier toch leuk sportief rijden. Was blij verrast met deze route en heb ruim 100 km genoten.
  Zekers doen, groet Jan.

 • #3

  Frederik (maandag, 20 januari 2020)

  Mooie blog over ons prachtige Drenthe.

 • #2

  Levi (maandag, 20 januari 2020 08:06)

  Verlang altijd weer terug naar het rustige Drenthe als ik weer in het drukke Amsterdam ben, leuk om te lezen.

 • #1

  Sita (zondag, 19 januari 2020 21:33)

  Gaan elk jaar een weekend vanuit Zeeland naar Drenthe. Leuke blog gaan de route verkennen.