· 

Scheve toren van Bedum

Op één van mijn motortocht in Groningen (nog voor corona) kwam ik door het dorpje Bedum. Nou ja dorpje tussen de 8000 à 10000 inwoners is het een dorp. Het is een dorp met veel geschiedenis, eigenlijk net als alle andere dorpen in ons land. Ik kwam hier eerder met toeval terecht. Toen we een keer met de auto terug kwamen van Stad (Groningers zegen altijd Stad tegen de plaats Groningen) en we besloten om een toeristische route te nemen. Doordat er verschillende wegen waren afgesloten kwamen we toevallig in Bedum terecht. Ik had een keer gelezen over de scheve toren van Bedum. En nu we er toch zijn gingen we er naar op zoek, en we vonden de scheve toeren. 

Op de foto is het moeilijk te zien dat de toren scheef staat maar hij staat tocht echt 4.18 graden uit het lood. Hiermee staat deze schever dan de toren van Pisa die 3.97 uit het lood staat. De toren van Bedum, met een hoogte van 35 meter is dan niet zo hoog dan de toren van Pisa met een hoogte van 55 meter. Ik denk dat dit ook de verklaring is dat het niet zo druk bezocht wordt.

Een wandeling rond de kerk en dit informatie bord kwam ik meer te weten over de kerk. Ook de bijzondere grafstenen die rond de kerk lagen trokken mijn aandacht. 

De tekst die op de graven staan waren bijna niet meer te lezen nu had ik ook niet veel tijd om hier nog rond te hangen doordat mijn telefoon afging en mijn collega rijder belde, kom je nou nog want ik heb koffie met het gebruikelijke recept besteld en dat wordt nu aan onze tafel geserveerd. Ja en als er koffie en het gebruikelijke recept voor me is besteld ben ik natuurlijk direct naar het desbetreffende terras gelopen. En onderweg nog snel even een foto van een politieverordening bord. Wat ook zeker wel een schoonmaakbeurt mag hebben. De koffie smaakte goed net als het speciale recept, hier komen we zeker nog een keer na de coronatijd weer om de route te controleren en een extra beoordeling van de versnaperingen te geven. Op het gezellige terras van de koffieleut te Bedum.

©nlontheroad


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Caroline (vrijdag, 21 mei 2021 07:03)

    Dit is een mooi uitje voor aan komend weekend.
    Ben met toeval op deze site leuke beland complimenten dat het zeker nog meer routes volgen met mijn BMW cabrio.
    Groetjes Caroline.